Anul 2024 aduce modificări fiscale și în domeniul imobiliar. Care sunt acestea?

Diverse
25/01/2024

Anul 2024 aduce modificări fiscale și în domeniul imobiliar. Care sunt acestea?

Anul 2024 aduce unele modificări fiscale față de anul precedent, schimbări pe care este bine să le cunoaștem atunci când deținem, ori vrem să cumpărăm sau să vindem o proprietate. Ele ne arată ce taxe trebuie să plătim, dar pot influența și tendințele de creștere sau descreștere a prețurilor, ori atractivitatea investițiilor imobiliare. 

Welt Imobiliare vă prezintă cele mai importante modificări fiscale de care trebuie să ținem cont anul acesta:

TVA-ul redus de 9%

Conform noilor reglementări, în 2024, TVA crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe noi care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, excluzând anexele gospodărești, a căror valoare (inclusiv a terenului pe care sunt construite) nu depășește suma de 600.000 lei (excluzând taxa pe valoarea adăugată), achiziționate de persoane fizice. 

Așadar, persoanele fizice vor avea de achitat un TVA redus de 9% (față de TVA-ul standard de 19%) pentru achiziția de locuințe mai ieftine de 600.000 lei, a căror suprafață utilă nu depășește 120 mp.

Această reducere se poate aplica o singură dată per individ/ familie/ cuplu și numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare (numai imobilelor ce sunt livrate ca finisate). Ulterior, toate achizițiile imobiliare vor fi taxate cu valoarea standard a TVA de 19%.

Cumpărătorii care au încheiat în timpul anului 2023 acte juridice care să ateste plata în avans a unei locuințe care urmează să fie livrată până la 31 decembrie 2024, vor mai putea încă beneficia de TVA-ul redus de 5%, care se aplica anul trecut. 

Atenție! TVA-ul se plătește doar pentru achiziția de locuințe noi de la persoane juridice (un dezvoltator sau un antreprenor privat, persoană juridică). Dacă locuința are mai puțin de trei ani de la realizare și se respectă celelalte condiții de suprafață și preț, puteți beneficia de cota redusă de TVA de 9%. În caz contrar, se aplică o cotă standard de 19%.

În plus, cota redusă de 9% se aplică doar pentru persoanele fizice. În cazul tranzacțiilor între persoane juridice, TVA-ul calculat este de 19%. Dacă optează pentru taxarea inversă, societățile comercial pot însă plăti și TVA 0% pentru locuințe. 

Atunci când cumpărați o locuință de la persoane fizice, nu va trebui să achitați TVA. Nici cumpărătorul, nici vânzătorul nu datorează TVA în acest caz, însă se aplică alte taxe, cum ar fi impozitul.

TVA va crește anul acesta de la 5% la 9% și pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.

Impozit special pentru casele scumpe

Potrivit noilor reglementări fiscale, în 2024 vor plăti un impozit special persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (în jur de 500.000 de euro).

În cazul clădirilor rezidențiale, impozitul special se va aplica doar persoanelor fizice prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei. Impozitul special se datorează pentru întregul an fiscal, contribuabilii fiind obligați să-l calculeze și să-l declare la Fisc până la data de 30 aprilie din respectivul an fiscal.

O altă modificare fiscală care va influența sectorul imobiliar este introducerea CASS de 10% pentru angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară. O măsură care ar putea afecta indirect prețurile imobilelor noi, pentru că va crește cheltuielile cu forța de muncă necesară pentru edificarea acestora.

Mersul economiei a fost și va fi întdeauna ciclic, cu creșteri și descreșteri, cu momente de stabilitate și cu perioade dominate de schimbări. Proprietățile imobiliare însă au reprezentat și vor reprezenta mereu o bună investiție, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, imobilele fiind o necesitate constantă.

Welt Imobiliare vă oferă un portofoliu bogat de proprietăți din fondul de locuințe vechi și noi ale Clujului și vă poate ajuta să găsiți casa cea mai potrivită bugetului și preferințelor voastre. Vă invităm să ne contactați!