Ai nevoie de un agent imobiliar?

Ai nevoie de un agent imobiliar?

Cel mai probabil, da. Cu toate că internetul şi dezvoltarea tehnologică care definesc acest secol sunt de mare ajutor unui chiriaş, unui vânzător sau unui cumpărător aflat în căutarea proprietăţii perfecte, nu este uşor să navighezi în marea pieţei imobiliare şi mai ales în procesul de vânzare-cumpărare; pentru un agent imobiliar profesionist, cu experienţă, nu există substitut. Deşi există potenţialul de a face economie la comisionul agentului, varianta de a cumpăra/vinde/închiria pe cont propriu nu este cea mai bună, pentru mulţi, şi poate, în cele din urmă, să se dovedească a fi mai costisitoare, o falsă economisire, cu atât mai mult cu cât abordezi o perspectivă pe termen lung asupra lucrurilor.Cumpărarea sau vânzarea unei proprietăţi este o decizie financiară (și emoțională - vezi articolul Cum sa vindeti o proprietate - Partea a II-a: Puneti capat legaturilor sentimentale) de mare impact. 

Vânzarea fără un agent imobiliar

A vinde fără un agent imobiliar este o provocare. Printre lucrurile de care un agent se ocupă se numără promovarea proprietăţii tale pe diferite portaluri web şi publicaţii de profil. Deşi apariţia ofertei proprietăţii pe portalurile web este deosebit de importantă, multe proprietăți sunt vândute şi prin intermediul anunţurilor din ziar. De asemenea, vânzarea unei proprietăţi solicită mult timp şi energie, fiindcă vei fi nevoit tu să îndeplineşti multe dintre sarcinile de care s-ar ocupa în mod normal agentul imobiliar în numele tău. Prin urmare, cei care îşi vând sau cumpără propriile proprietăţi cad în cel puţin una dintre următoarele categorii:

  • Cunosc bine procedurile și contractele specifice domeniului imobiliar
  • Testează apele ca să vadă cât pot să obţină pe proprietatea lor, în eventualitatea în care s-ar hotărî să vândă
  •  Sunt constrânşi de anumite circumstanţe şi nu sunt dispuşi să cheltuiască bani pe comisioane
Cei care urmăresc să se ocupe de achiziţionarea, vânzarea sau închirierea pe cont propriu a unei proprietăţi trebuie să dispună, în mod obligatoriu, de mult timp liber. Cine se simte însă pregătit să ducă la bun sfârşit munca unui agent imobiliar, lipsit fiind de experienţa şi cunoştinţele acestuia, în propriul timp liber, n-ar trebui să ezite.

De ce e mai bine să lucrezi cu un agent imobiliar

Ar fi interesant să observăm o statistică referitoare la diferenţa dintre preţul de vânzare al unei proprietăţi vândute de către proprietar şi al aceleiaşi proprietăţi, vândute de către un agent imobiliar. Astfel de date sunt însă dificil de măsurat şi de obţinut. Cu toate că, interesele unui agent imobiliar ar putea să intre în conflict cu propriile tale interese, profesioniştii în imobiliare îndeplinesc un rol deosebit de important în procesul de vânzare-cumpărare sau de închiriere. Agenţii imobiliari au, în general, o perspectivă mai realistă asupra valorii reale a unei proprietăţi, iar agenţii imobiliari buni sunt experţi în a obţine acel preţ. De asemenea, agenţii imobiliar pot să te scutească de timpul irosit în mod inutil, prezentând cumpărătorilor proprietatea ta fără să îţi întrerupă programul mai mult decât este necesar. Poate cea mai importantă parte a muncii unui agent imobiliar este aceea de a se asigura că actele, contractele şi toate celelalte chestiuni legale sunt în ordine. Nimeni nu vrea să treacă prin stresul de a îşi promova şi vinde proprietatea, doar că, în cele din urmă, să aibă litigii din cauza unor clauze din contract care ar fi putut fi evitate. Deşi comisionul unui agent va afecta totalul cheltuielilor, sfaturile şi zelul unui agent bun merită, fără doar şi poate. Provocarea constă în găsirea unui agent bun şi în a te asigura că interesele tale şi cele ale agentului sunt în rând.

Selectarea agentului potrivit

Nu toţi agenţii sunt la fel. Prin urmare, atunci când te gândeşti să vinzi o proprietate, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să ceri recomandări de la prieteni şi colegi. Chiar şi un agent bun poate să fie în dificultate, dacă are de-a face de un tip de proprietate sau cu o zonă pe care nu o cunoaşte îndeajuns şi cu care nu este obişnuit să aibă de-a face. Deci, dacă ai un anumit tip de proprietate, poate ar fi bine să cauţi un agent specializat în tipul respectiv. Acel agent va ştii mai multe despre modalităţile adecvate de a promova proprietatea, va ştii să evalueze mai precis valoarea proprietăţii şi va fi, cel mai probabil, mai adept în a găsi potenţiali cumpărători.

Stabilirea termenilor de colaborare

Chiar dacă agentul pe care îl vei selecta va face multe lucruri fără aprobarea ta directă, este important să ai în vedere anumite comportamente negative pe care unii agenţi imobiliar le afişează. Printre cele mai frecvente probleme este inactivitatea. Cu alte cuvinte, este posibil ca agentul să promoveze intensiv, la început, oferta ta, urmând ca, după aceea, să aştepte cererile pentru oferta respectivă, în loc să "curteze" potenţialii cumpărători. Cu cât o proprietate stă mai mult pe piaţă, cu atât aceasta devine mai puţin atrăgătoare pentru potenţialii cumpărători şi cu atât mai probabil este să primească oferte mult sub preţul de cerere. Această problemă poate fi rezolvată prin utilizarea contractului de exclusivitate, care îl obligă pe agent să vândă proprietatea într-o perioadă limitată de timp. După ce perioadă expiră, vânzătorul are dreptul de a lucra cu un alt agent/o altă agenţie imobiliară.

Concluzii

Cu toate că, pentru anumiţi oameni poate fi dificil să se bazeze pe o altă persoană pentru ducerea la bun sfârşit a unui lucru atât de important cum este vânzarea unei proprietăţi, folosirea serviciilor unui agent imobiliar este cea mai bună cale de a proceda, dacă nu ai educaţia, timpul, energia şi experienţa de marketing pentru a-ţi vinde propria casă. Găsirea unui agent bun poate să fie dificilă însă, dacă urmezi recomandările şi stabilesti nişte termeni de colaborare care să te mulţumească, nu vei regreta deloc banii cheltuiţi pe comisionul agentului.