8 Martie - sărbătoarea femeilor din întreaga lume

8 Martie - sărbătoarea femeilor din întreaga lume

În fiecare an sărbătorim 8 martie ca pe o zi dedicată nouă, femeilor, tuturor doamnelor şi domnişoarelor. Ne sărbătoresc soţii, iubiţii, prietenii dăruindu-ne flori sau alte atenţii, ne sărbătoresc angajatorii oferindu-ne această zi liberă sau ne sărbătorim chiar noi răsfățându-ne cu mici extravaganțe sau pur şi simplu cu lucruri care ne fac plăcere. Mărturisesc că, până anul acesta, am trecut prin fiecare 8 martie fără să dau o prea mare importanță semnificației acestei zile. Bineînțeles, știam în linii mari cam care e povestea ei. Nu e un secret pentru nimeni că de-a lungul timpului femeile au fost discriminate, fiind considerate inferioare bărbaților, că le-a fost refuzat dreptul la educație și dezvoltare, la libera exprimare. Din informațiile pe care le-am adunat în acest articol, veți vedea că a fost nevoie de sacrificii mari, de decenii de marșuri și manifestări pentru ca situația să se echilibreze.

8 Martie de-a lungul timpului

Anul 1857

Ca să putem vorbi de originea zilei internaţionale a femeii ar trebui să facem o călătorie înapoi în timp,  până undeva pe la jumătatea secolului XIX, într-o perioadă cu mari tulburări sociale. Încă de atunci, în ţările dezvoltate industrial, destul de multe femei munceau, majoritatea în domeniul textilelor şi al serviciilor casnice. Însă, slujbele lor erau slab plătite în comparaţie cu cele ale bărbaţilor. Silite de opresiune şi discriminare, femeile devin tot mai implicate în diferite campanii pentru a determina o schimbare. Apar organizaţiile sindicale şi, odată cu ele, revoltele industriale. La data de 8 martie 1857, la New York, muncitoarele de la fabricile de îmbrăcăminte şi textile ies în stradă pentru a protesta împotriva condiţiilor mizere de muncă şi a salariilor mici dar sunt atacate violent de poliţie şi dispersate. Cu acelaşi scop, doi ani mai târziu, tot în luna martie, formează prima uniune muncitorească.

Anii 1908-1910

În martie, 1908, la New York, 15000 de femei protestează cerând micşorarea zilei de muncă, salarii mai bune şi dreptul la vot. Sloganul lor este "Pâine şi Trandafiri", pâinea simbolizând siguranţă economică iar trandafirii o îmbunătăţire a calităţii vieţii. Două luni mai târziu, Partidul Socialist din America stabileşte ca ultima duminică a lunii februarie să devină Ziua Naţională a Femeii. Astfel, ziua femeilor, se sărbătoreşte pentru prima dată în Statele Unite la 28 februarie 1909.

Protestul femeilor de la New York 1908În august 1910, la Copenhaga, în cadrul întâlnirii organizaţiilor socialiste din

întreaga lume, activista socialistă Luise Zietz şi colega ei Clara Zetckin propun sărbătorirea zilei internaţionale a femeii, fără a specifica însă o dată anume. Propunerea este primită cu entuziasm de toate cele peste 100 de femei participante la conferinţă şi se hotărăşte ca ziua internaţională a femeii să marcheze mişcarea pentru drepturile femeii, inclusiv dreptul la vot.

Clara Zetkin

Anul 1911

La data de 19 martie 1911 se sărbătoreşte pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. În aceeaşi zi, peste un milion de bărbaţi şi femei ies în stradă şi cer încetarea discriminării la locul de muncă şi dreptul de a munci în condiţii umane.La doar câteva zile după protest, pe 25 martie 1911, la Compania Triangle Shirtwaist din New York izbucneşte un incendiu cauzat de lipsa măsurilor de securitate de la locul de muncă în care îşi pierd viaţa peste 140 de muncitoare. Tragedia este comemorată în fiecare an de ziua femeii şi marchează lupta femeilor pentru drepturi la o viaţă mai bună.

Incendiul de la Compania Triangle Shirtwaist, New York

Anul 1913

În 1913, cu un an înaintea începerii Primului Război Mondial, femeile ruse sărbătoresc şi ele prima Zi Internaţională a Femeii, în ultima duminică a lunii februarie.

Anul 1917

Patru ani mai târziu, tot în ultima duminică a lunii februarie, femeile ruse ies în stradă pentru a protesta împotriva războiului în care îşi pierduseră viaţa peste două milioane de soldaţi ruşi. Sloganul lor este "Pâine şi pace". În ciuda liderilor politici care se opun protestului lor, ele reuşesc să facă un pas important în ceea ce privește rolul femeii în societate. Patru zile mai târziu țarul Rusiei este forţat să abdice iar guvernul provizoriu acordă femeilor dreptul la vot.Protestul începe pe 23 februarie după calendarul Iulian folosit atunci în Rusia, ceea ce reprezintă ziua de 8 martie după calendarul Gregorian, folosit în restul Europei.În luna octombrie a aceluiaşi an, bolşevicii comunişti Alexandra Collontai şi Vladimir Ilici Lenin oficializează Ziua Internaţională a Femeii în Uniunea Sovietică. Abia la 8 mai 1965 această zi este declarată zi nelucrătoare în URSS.

Anii 1975-1977

În anul 1975, cu ocazia Anului Internaţional al Femeii, Organizaţia Naţiunilor Unite începe sărbătorirea Zilei Internationaele a Femeii la data de 8 martie şi declară perioada 1976-1985 Deceniul ONU pentru condiţia femeii.Doi ani mai târziu, în 1977, Adunarea Generală a ONU instituie, printr-o rezoluţie, Ziua Internaţională a Femeii şi Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeii şi Pace Internaţională.

Actualmente

În prezent Ziua Internaţională a Femeii este sărbătorită în data de 8 martie în următoarele ţări: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia.

Indiferent de cum vom alege să petrecem această zi specială, eu cred că e musai, dacă îmi permiteți cuvântul, cu gândul, cu amintirea, să le sărbătorim și pe ele, pe toate acele femei care au luptat pentru drepturile noastre. Merită, fără doar și poate, să le celebrăm, să le admirăm curajul, determinarea, îndârjirea, lupta, sacrificiul.

Chiar dacă ziua de 8 martie este destul de des asociată cu activismul politic, ea reprezintă, până la urmă, și un prilej de sărbătoare și iubire pentru toate femeile. Așadar, nu îmi mai rămâne decât să vă doresc să vă păstrați în suflete, mereu vie, moștenirea cea mai de preț a femeilor dintotdeauna: frumusețea, puterea, gingășia, iubirea, sacrificiul, credința!

La multi ani de 8 Martie si o primavara frumoasa femeilor din intreaga lume!

 

Surse foto: huff.ro, creative.sulekha.com, wikipedia.org