15 plante care vor îmbunătăţi calitatea aerului în orice locuinţă

15 plante care vor îmbunătăţi calitatea aerului în orice locuinţă

Plantele de interior ajută la împrospătarea aerului, ceea ce e îmbucurător, fiindcă aerul din interiorul locuinţei e mult mai puţin curat decât cel de afară. Aflaţi mai departe care sunt cele mai bune plante pentru împrospătarea aerului, şi ce anume "curăţă" aerul pe care-l respirăm.Cei de la NASA au fost printre primii care au făcut studii referitoare la utilitatea plantelor în scopul purificării aerului, în anii '80. De atunci, au apărut şi alte studii în legătură cu acest subiect, reconfirmând descoperirile făcute de NASA.Așadar, dacă vreţi să respiraţi aer ceva mai curat acasă, luaţi în grijă una dintre următoarele plante (sau mai multe!):

Aloe (Aloe vera)


Sursa imagine: feminiya.com

Această plantă iubitoare de soare, uşor de îngrijit ajută la "filtrarea" formaldehidei şi al benzenului din aer. Aloe este o plantă potrivită pentru pervazul unei bucătarii însorite, de exemplu. Bonus! Pe lângă abilităţile sale de curăţare a aerului, gelul din planta de aloe ajută şi la vindecarea tăieturilor şi a arsurilor.După o căutare scurtă, am aflat şi ce e formaldehida şi benzenul:Formaldehida este una dintre cele mai vechi substanţe chimice folosite în industrie pentru obţinerea răşinilor, folosită apoi în fabricarea plăcilor de lemn. De asemenea, formaldehida este o substanţă uzuală în fabricarea echipamentelor sportive, a medicamentelor, a alimentelor, a încălţămintei, a componentelor pentru autovehicule, a hârtiei, a produselor textile etc. Omul, printre alte organisme, produce cantităţi mici din această substanţă. Soluţia apoasă denumită formol este de fapt 37% formaldehidă.

Benzenul este un compus organic incolor, extrem de inflamabil şi volatil. Poate fi inhalat, ingerat sau poate pătrunde prin piele. Odată intrat în organism, se concentrează în grăsimi şi în măduva osoasă, pentru care este toxic, blocând formarea globulelor sangvine în aceasta. În cazul ingerării, poate cauza pneumonii chimice sau corodarea mucoasei digestive. Substanţa poate afecta sistemul nervos central, sistemul imunitar şi este de asemenea cancerigenă, putând provoca leucemie. Benzenul se găseşte în fumul de ţigară, şi de asemenea, citând un studiu australian, în "peste 230 de băuturi răcoritoare carbogazoase".

Voalul-miresei (Chlorophytum comosum)



Sursa imagine: collegegardener.blogspot.ro

Chiar dacă aveţi tendinţa să neglijaţi plantele de interior, şansele ca această plantă rezistenţa să vă "moară" sunt mici. Cu un frunziş bogat şi flori albe micuţe, această plantă luptă împotriva formaldehidei, benzenului, monoxidului de carbon şi a xilenului, un diluant folosit în fabricarea pielii, cauciucului şi în imprimerii.
Această plantă are nevoie de multă lumină pentru colorarea frunzelor, însă expunerea îndelungată în plin soare îi poate produce arsuri pe frunze.

Gerbera (Gerbera jamesonii)

Această plantă de vară, originară din Africa de Sud, este eficientă în îndepărtarea din aer a tricloroetilenei, un compus chimic folosit în prezent ca diluant industrial. Substanţa era folosită ca anestezic, din 1930 şi până în anii 1970, iar până în 2000 a fost folosită în domeniul curăţătoriilor de haine.


Sursa imagine: lucasgreenhouses.com

Puteţi să aşezaţi o gerberă în orice încăpere, cu condiţia să îi oferiţi suficientă lumină. Mai precis, gerbera are nevoie de lumină multă, cu intervale de expunere directă la soare, şi o aerisire bună a spaţiului din jurul plantei.

Limba-soacrei (Sansevieria trifasciata 'Laurentii')

Denumită şi plantă şerpilor, sansevieria este o plantă de interior foarte răspândită, cunoscută pentru longevitatea şi toleranţa faţă de condiţiile de întreţinere. Aceasta este una dintre cele mai bune plante pentru filtrarea formaldehidei, substanta comună în produsele de curăţare, hârtia igienică, şerveţele şi produse de îngrijire personală.Sansevieria agreează soarele puternic şi are nevoie de lumină multă. De asemenea, pentru această plantă este recomandat un ghiveci greu de lut, pentru a preveni dezechilibrarea plantei, în special iarna, datorită frunzelor cărnoase, când substratul plantei este udat mai rar.

Scindapsus (Scindapsus aures/Epipremnum aureum)


Scindapsusul sau potosul, cum mai este denumit, este una dintre cele mai remarcabile plante decorative prin frunze. Alt aspect remarcabil al acestei plante este abilitatea sa de a filtra formaldehida, prezentă şi în emisiile autovehiculelor. Planta se adaptează la un domeniu larg de condiţii din locuinţe, dar îşi pierde aspectul pestriţ al frunzelor dacă este aşezată departe de sursa de lumină.

Sursa imagine: homeandgardenblogger.blogspot.com

Crizantema (Chrysanthemum morifolium)

O plantă populară, cu perioadă scurtă de înflorire, crizantema va face mai mult decât să însenineze spaţiul în care o aşezaţi: florile ajută la îndepărtarea benzenului, substanţă întâlnită în mod frecvent în lipici, vopsele, în plastic şi detergenţi. Planta are nevoie de lumină moderată, fără expunere directă la soare.În ciuda popularităţii sale, crizantema este o plantă pretenţioasă, necesitând îngrijiri speciale care nu sunt la îndemâna cultivatorului amator. Dacă vă hotărâţi să cumpăraţi o crizantemă, alegeţi numai plantele la care se poate vedea culoarea bobocilor. Altfel, s-ar putea să nu vă vedeţi crizantema înflorind. După înflorire, planta trebuie plantată în grădină sau aruncată.



Sursa imagine: bunnings.co.nz

Dracena-de-Madagascar (Dracaena marginată)

Dracena de Madagascar este specia cel mai uşor de cultivat din "gama" Dracaena (suratele sale fiind dracena de Guineea şi Dracena de Camerun). Are o creştere lentă şi tolerează variaţiile de umiditate. Planta creşte până la 1,8 m în interior, în vreme ce în mediul ei natural, ajunge la înălţimi de peste 2,7 m. Această plantă este foarte utilă pentru purificarea aerului de xilen, tricloroetilena şi formaldehida, substanţe care pot fi introduse în locuinţa dvs. prin intermediul lacurilor, a vopselelor şi a benzinei.

Ficusul-plângător (Ficus benjamina)

Un ficus plângător aşezat în camera dvs. de zi vă va curăţa aerul de poluanţii care însoţesc de obicei mocheta şi mobilierul (formaldehida, benzen şi tricloroetilena). Poate fi dificil să aveţi să îngrijiţi această plantă, însă de îndată ce veţi găsi cantitatea ideală de lumină şi apă de care are nevoie, ficusul dvs. va fi o plantă longevivă.

Azaleea indiană (Rhododendron simsii)


Sursa imagine: plantsworld.ae

Frumoasă şi pretenţioasă, azaleea indiană va filtra din aer formaldehida din locuinţa dvs. Acestei plante îi place răcoarea, de la 7 şi până la 18 grade Celsius, aşa că va fi destul de dificil să o acomodaţi în locuinţa dvs. Dacă reuşiţi să îi găsiţi un loc, însă, cu siguranţă va fi o privelişte demnă de admirat.

Iedera (Hedera helix)

Această plantă căţărătoare de origine europeană luptă împotriva formaldehidei.

Dracena-de-Guineea (Dracaena fragrans "Massangeana")

Puteţi să combateţi poluanţii asociaţi cu vopsele şi uleiuri cu ajutorul acestei specii de dracena. Dracena de Guineea creşte uşor în interior, chiar şi fără lumină solară directă. Cu rozeta sa de frunze dungate cu galben, această plantă poate fi o minunăţie, cu-atât mai mult dacă ajunge la înălţimea sa maximă (până la 1,5 m).


Sursa imagine: hortology.co.uk

Aglaonema (Aglaonema crispum 'Silver Queen')

Această plantă uşor de întreţinut va filtra din aerul locuinţei dvs. o varietate de poluanţi, în mod progresiv, cu cât mai mult este expusă la aceste substanţe. În condiţii de lumină moderată, această plantă va înflori şi va face "fructe" micuţe şi roşii. Însă aveţi grijă: nu lăsaţi plantă la îndemâna copiilor sau a animalelor de casă. Fructele şi florile sunt otrăvitoare.

Palmier-de-cameră (Chamaedorea elegans)

Cunoscut şi sub numele de Camedoreea, acest palmier micuţ o va duce foarte bine în spaţii umbroase. Chiar va face în mod frecvent flori şi fructe micuţe. Camedoreea se află în capul listei pentru filtrarea benzenului şi a tricloroetilenei. Poate fi şi o alegere potrivită pentru a fi aşezată în apropierea obiectelor de mobilier care ar putea produce formaldehidă.

Filodendron (Philodendron scandens)

Sursa imagine:amazon.co.uk

Originară din regiunea tropicală a continentelor americane, această specie de filodendron nu este  alegerea cea mai bună dacă aveţi copii sau animale de casă - este toxică dacă este ingerată, dar este deosebit de folositoare la îndepărtarea tuturor tipurilor de compuşi organici nocivi, în special a formaldehidei.

Crinul-păcii (Spathiphyllum wallisii)
 
Ca să supravieţuiască, crinul-pacii are nevoie doar de lumină multă, indirectă, şi udare săptămânală. Această plantă eleganţă se află în fruntea listei făcute de NASA pentru combaterea a 3 dintre cei mai frecvenţi compuşi organici: formaldehida, benzenul şi tricloroetilena. De asemenea, crinul păcii poate combate şi toluenul şi xilenul.