10 femei arhitect de geniu

10 femei arhitect de geniu

Ziua Internaţională a Femeii sau 8 Martie cum este bine cunoscută la noi, este sărbătorită universal în diferite moduri, având mesajul central de a respecta, aprecia şi iubi femeile din întreaga lume, indiferent de contextul economico-politico-social al acestora. În unele regiuni, sărbătoarea şi-a pierdut caracterul politic şi a devenit o simplă ocazie pentru a manifesta afecţiune şi grijă faţă de femeile care ne înconjoară: mame, fiice, surori, soţii etc. În alte regiuni ale lumii însă, sărbătoarea capătă adevărate proporţii politice cu scopul accentuării nevoii de schimbare în ceea ce priveşte drepturile omului şi discriminarea existentă în rândul femeilor.

În era post-comunista 8 martie este sărbătorit în România, mai degrabă într-o manieră non-formala, ca o simplă modalitate de a ne aminti cu drag de importanţa femeilor în viaţa noastră.O cercetare din 2009 – AIA Survey 2009, a arătat că aproximativ 25% din femeile de pe glob au profesia de arhitect şi că mai mult de 30% din acest total nu sunt autorizate. În rândul arhitecţilor numărul femeilor este relativ scăzut, doar două femei au obţinut prestigiosul premiu în arhitectură Pritzker Prize în 31 ani. Însă, dincolo de acest lucru, talentul unor femei arhitect a uimit întreaga lume. De aceea, de 8 Martie ne propunem să vă prezentăm 10 femei arhitect de geniu, pentru a onora creativitatea şi potenţialul femeilor din întreaga lume. 

1. Zaha Hadid: Arhitect de origine britanica-irakiana şi una din cele mai celebre femei arhitect. Este cunoscută pentru faptul că foloseşte tehnologie complexă pentru a crea forme fluide şi neliniare. Din proiectele cele mai cunoscute ale acesteia amintim: MAXXI – Muzeul Naţional de Artă al secolului 21 din Roma; Clădirea centrală BMW din Leipzig; Centru de Ştiinţă Phaeno din Wolfsburg.

Sursa: https://s3files.core77.com/

Sursa: s3files.core77.com

https://images.adsttc.com/

Sursa: images.adsttc.com

2. Kazuyo Sejima: Câştigătoarea premiului Pritzker Prize în anul 2010, face parte din compania japoneză de arhitectură Sanaa Architecture, creatoare a unor clădiri subtile, minimaliste cu accent predominant pe muzee şi centre educaţionale.

Sursa: images3.arq.com

Sursa: images3.arq.com

Sursa: https://www.designboom.com/

Sursa: www.designboom.com

3. Eileen Gray: Designer şi arhitecta irlandeză, important contribuitor al mişcării moderniste. Scaunele înalte ajustabile create de ea au devenit un simbol pentru anii '20. A fost pusă în umbră ulterior de către Le Corbusier dar a revenit în forţă în anii '70.

Sursa: wmi-production.s3.amazonaws.com

Sursa: wmi-production.s3.amazonaws.com


Sursa: www.vam.ac.uk

Sursa: www.vam.ac.uk

4. Maya Lin: Celebră pentru designul Centrului Memorial al Veteranilor în Vietnam, din Washington DC, este o arhitectă americană a caror lucrări sunt minimaliste şi-l îndeamnă pe individ să privească o construcţie în linişte.

Sursa: https://speakerdata.s3.amazonaws.com/

Sursa: speakerdata.s3.amazonaws.com

Sursa: https://media.tumblr.com/

Sursa: media.tumblr.com

5. Jeanne Gang: arhitecta din Chicago care a produs un număr mare de mici proiecte de succes şi care a şi-a atras renume mondial recent, prin construcţia unui zgârie-nori numit Aqua.

Sursa: https://assets.inhabitat.com/

Sursa: assets.inhabitat.com

Sursa: https://pinupmagazine.org/

Sursa: pinupmagazine.org

6. Michelle Kaufmann: Arhitectă originară din California, şi-a început activitatea ca designer de locuinţe "verzi".

Sursa:https://ww1.prweb.com/

Sursa: ww1.prweb.com

Sursa: wikimedia.org

Sursa: wikimedia.org

7. Rocio Romero: Designer şi arhitectă din Missouri cu un stil predominant minimalist.

Sursa: assets.inhabitat.com

Sursa: assets.inhabitat.com

8. Zoka Zola: Arhitecta care şi-a creat propria firmă şi a câştigat numeroase premii pentru construcţii cu consum scăzut de resurse, construcţii ecologice.

Sursa: cdn.theculturetrip.com

Sursa: cdn.theculturetrip.com

9. Winka Dubbeldam: Coordonatoarea firmei Archi-Tectonics, în cadrul căreia a produs proiecte rezidenţiale, celebră pentru renovările de tip "atelier".

Sursa: https://www.designboom.com/

Sursa: www.designboom.com

10. Yen Ha și Michi Yanagishita: Yen şi Michi sunt coordonatorii studioului Front Studio, unul din cele mai mari parteneriate de arhitectură conduse de femei din New York.

Sursa: squarespace.com

Sursa: squarespace.com