Afiseaza meniu

Inchirieri spatii comerciale, industriale si de birouri in Cluj

Segmentul de spatii comerciale din Cluj Napoca a cunoscut in anul 2009 procese de renegociere a chiriilor. In aceasta perioada mall-urile au devit din ce in ce mai mult o optiune pentru brand-urile de lux care pana atunci alegeau, bulevardele traditionale ale Clujului si in special centrul istoric al orasului.

Artere precum Bulevardul Eroilor, Regele Ferdinand, 21 Decembrie, Napoca sau Piata Unirii, Piata Avram Iancu si Piata Mihai Viteazu pentru moment au pierdut teren in fata complexelor comerciale de tip mall. Principala cauza a fost pretul ridicat al chiriilor pe fondul scaderii puterii de cumparare a populatiei, a numarului de clienti mai redus si a lipsei locurilor de parcare din centrul orasului.

In perioada de criza clientii magazinelor de lux sunt mai retinuti, cumparand mai putin. Cu toate acestea, criza se simte mai putin in centrele comerciale si in mall-uri, care raman aglomerate. Clujenii au adoptat conceptul de shopping care imbina achizitia propriu-zisa a unor bunuri, cu petrecerea timpului liber in facilitatile centrelor respective - cinematografe, restaurante, cafenele sau sali de bowling.

Piata spatiilor de birouri in Cluj Napoca a functionat relativ bine si in ultimii ani pe fondul unei cereri constante venita din partea firmelor noi sau a relocarii celor existente. Pe segmentul de spatii de birouri, chiriasii mai atenti la costuri au luat in considerare zonele cu chirii mai ieftine.

Chiria medie pentru spatiile industriale din Cluj Napoca se situeaza intre 2 si 3 euro/mp/luna, marea majoritate a ofertelor de hale industriale si spatii pentru depozitare fiind in zona de est a orasului, dar poate ajunge si la 4 euro/mp/luna in cazul ofertelor de hale pentru productie sau depozitare nou construite.

Cererea de inchiriere spatiilor de productie si depozitare s-a mentinut la un nivel ridicat, in special pentru spatii logistice, oferta pentru astfel de spatii fiind deficitara.

Companiile solicita spatii de depozitare, hale si spatii de productie tot mai mari si de o calitate din ce in ce mai ridicata. In plus, dezvoltarea infrastructurii extinde zonele unde se construiesc proiecte logistice.

In actualul context al pietei imobiliare clientii segmentului de spatii industriale sunt mult mai pretentiosi si selectivi atunci cand aleg ofertele imobiliare dar si cand aleg agentia imobiliara cu care colaboreaza.

Este firesc sa aleaga o agentie imobiliara care prezinta incredere si garanteaza calitatea serviciilor imobiliare prestate.