Afiseaza meniu

Credite bancare

Creditele bancare si influenta creditarii asupra pietei imobiliare

Domeniul Real Estate a avut o evolutie cat se poate de spectaculoasa in ultimii ani. O influenta majora asupra pietei imobiliare are finantarea bancara pentru cumpararea de imobile. Bancile au un impact deosebit asupra comportamentului clientilor care actioneaza in domeniul imobiliar.

Perioada de boom imobiliar

Pana in anul 2008 am asistat la un boom imobiliar facilitat in primul rand de usurinta acordarii creditelor. Acest model de creditare a declansat boom-ul imobiliar caracterizat de cresterea:

numarului de credite acordate pentru cumpararea de locuinte

fara precedent a gradului de indatorare a populatiei

numarului de tranzactii imobiliare pe toate segmentele

numarului de investitori interni si externi

numarului de constructii noi, de ansambluri rezidentiale

cresterea numarului de banci si agentii imobiliare

cresterea preturilor imobilelor si terenurilor

cresterea veniturilor celor implicati in domeniul imobiliar

Declinul pietei imobiliare

Pe un fondul supraaprecierii preturilor si a unui context economic nefavorabil la nivel mondial, din anul 2008 pana in anul 2011, am asistat la prabusirea pietei imobiliare caracerizata de scaderea:

numarului de credite acordate de banci, datorita inaspririi conditiilor de creditare

numarului de tranzactii imobiliare in toate sectoarele pietei

numarului de personane care intruneau conditiile de eligibilitate impuse de banci

numarului de constructii noi si de investitori pe piata imobiliara

numarului de firme si angajati in sectorul imobiliar, in banci si agentii imobiliare

preturilor imobilelor si mai ales a terenurilor de constructii

veniturilor celor implicati in domeniul imobiliar

Redresarea lenta a pietei imobiliare

Incepand cu partea a doua a anului 2011 si primul semestru din 2012 am inregistrat o revenire a pietei. Aceasta perioada se caracterizeaza prin:

stabilizarea preturilor dupa atingerea pragului inferior

continuarea reticentei de acordare a creditelor compensata partial de programul Prima Casa

incercari timide inca de actiune din partea investitorilor

selectia adevaratilor profesionistii din domeniul imobiliar

deficit de oferta in sectorul constructiilor noi in general si de apartamente in special

numar destul de scazut de tranzactii la terenuri si vile

o activitate relativ dinamica pe piata spatiilor de birouri, spatii industriale si apartamente

Piata imobiliara se afla intr-o stransa corelatie cu dinamica creditelor bancare. Dupa cum am putut constata in ultimii ani creditul bancar a reprezentat unica solutie pentru marea majoritate a cumparatorilor in vederea achizitionarii unui imobil, astfel incat creditele au inceput sa predomine piata imobiliara. Welt imobiliare va ofera o gama larga de servicii in domeniul imobiliar inclusiv acela de a va facilita obtinerea unui credit imobiliar si implicit intocmirea dosarului de credit si asistarea tranzactiei pana la final.

Fie ca este vorba de credite ipotecare obisnuite sau de credite prin programul Prima Casa noi va stam la dispozitie oferindu-va consultanta gratuita. Alegerea tipului de credit cel mai avantajos pentru dumneavoastra si intocmirea dosarului complet pentru banca fac parte de mult timp din serviciile pe care le oferim. Prin noi, partenerii nostri: Banca Comerciala Romana, Banca Transilvania, B.R.D., Raiffeisen Bank si altele va asteaptam pentru a va oferi ajutor.

Exista anumite diferente in ceea ce priveste conditiile de acordare si costurile asociate creditului ipotecar si imobiliar. Principala deosebire intre cele doua tipuri de credit consta in garantiile cerute de banca. Astfel, creditul imobiliar se poate garanta cu ipoteca si asupra altui imobil detinut de solicitant, nu numai asupra celui care face obiectul imprumutului. In cazul creditului ipotecar se garanteaza cu imobilul cumparat pe credit. Perioada de rambursare este deasemenea diferita, fiind mai mare in cazul creditului ipotecar.
In speranta ca informatiile pe care le veti gasi pe site-ul nostru va vor fi cat se poate de utile va invitam sa ne vizitati le sediul agentiei noastre din B-dul 21 Decembrie, nr.24, ap.3, Cluj-Napoca.